Activiteiten
Actueel
Contact
Disclaimer
Documentatie
Doneren
Lesmateriaal
Portfolio
Privacy
Proeftuin
Publicaties
Webloggen
WelkomVakmaatje

Vakmaatjes zijn wiskundedocenten die in gesprek willen gaan met een vluchteling die in het bezit is van een (buitenlandse) onderwijsbevoegdheid voor het vak wiskunde.
Het doel is dat de docentvluchteling zich kan oriënteren op het Nederlandse onderwijs. Door in gesprek te gaan met een ervaren docent en mogelijk ook de docent op school te bezoeken, hopen we dat zij een goed beeld krijgen en enthousiast worden voor het wiskundeonderwijs. Er bestaan opleidingstrajecten voor statushouders die verder voorbereiden op het Nederlands onderwijs. Als de docentvluchteling enthousiast is, kan deze zodra ze statushouder is zich aanmelden voor een van deze opleidingen.

De exacte inhoud van het ‘vakmaatje’ wordt door de koppels zelf ingevuld, op basis van wederzijdse mogelijkheden. Om toch wat richting te geven kun je denken aan de volgende opzet:

  • Een docentvluchteling wiskunde die nét of al iets langer in Nederland is (soms nog verblijvend in een AZC) wordt gekoppeld aan een wiskundedocent uit de buurt.
  • Er is regelmatig contact, bij voorkeur live.
  • In het begin zal de voertaal Engels zijn, met de hoop dat de conversatie op termijn in het Nederlands kan, vooral daar waar het gaat om de Nederlandse wiskundetaal.
  • De welkom-docent-app geeft de docentvluchteling informatie over onderwijs en eenvoudige taallesjes. Het is fijn dat het vakmaatje daarbij helpt.

Als vereniging willen we onze vakmaatjes – vanwege de bijzondere en voor sommigen wellicht wat onbekende situatie van docentvluchtelingen – graag ondersteuning bieden en worden daarbij geholpen door VluchtelingenWerk Nederland. We zijn van plan om in de toekomst bijeenkomsten (online) te organiseren om ervaring te delen en vakmaatjes van aanvullende informatie te voorzien. Voor vragen kun je altijd bij de commissie WELKOM terecht.

Ik heb me op 12-12-2023 aangemeld, Ik ben benieuwd.


©2004-2024 W.v.Ravenstein